De basis voor een succesvol project 2: sterke webteksten

Het eerste waar je aan denkt als het gaat om het aanleveren van input voor je nieuwe website zijn waarschijnlijk teksten. En dat is logisch: zonder tekst geen website. (In de meeste gevallen dan!) Via jouw teksten kun je je (potentiële) klanten informeren over wat jij hun te bieden hebt en ze overtuigen om hierin te investeren. Webteksten spelen dus echt een belangrijke rol bij het overhalen van klanten tot het kopen van jouw dienst of product. En toch wordt het belang van goede webteksten vaak onderschat. Na het lezen van dit artikel weet je precies waarom teksten zo belangrijk zijn, wat krachtige webteksten zijn en hoe je die teksten het beste kunt aanleveren.

Waarom zijn teksten zo belangrijk?

We beginnen bij het begin: waarom zijn teksten zo belangrijk? Via je webteksten kun je je (potentiële) klant precies uitleggen wat je doet, waarom je dat doet en waarom de klant hier baat bij heeft. Als een klant voor het eerst op je website komt, valt het algehele ontwerp als eerste op: ziet de site er netjes en professioneel uit? Daarbij zijn ook zaken als kleurkeuze en de algemene stijl van de website erg belangrijk voor een goede eerste indruk. Van je site, en daarmee ook van je bedrijf. Is die eerste indruk goed, dan gaat de bezoeker lezen. En dan is het essentieel dat wat hij of zij leest duidelijk is, en bovendien geschreven is in de tone of voice van jouw bedrijf.

Daarnaast zijn goede webteksten ook belangrijk voor SEO (Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie). Een zoekmachine scant je tekst namelijk, en gebaseerd op jouw woordkeuze schat Google (of een andere zoekmachine) in waar jouw website over gaat. Als je in de manier van schrijven dus rekening houdt met de zoekwoorden die je klant gebruikt, heb je meer kans om gevonden te worden. Je woordkeuze is van invloed op je score in Google en andere zoekmachines, en bepaalt dus hoe hoog in de zoekresultaten jouw website naar voren komt. Dus: gebruik je de juiste woorden in jouw webteksten, dan zorgt dat ervoor dat potentiële klanten jouw website sneller vinden.

Ook de lay-out en de opzet van de teksten zijn van belang. Als je bijvoorbeeld drie blokken met tekst naast elkaar wilt hebben, zoals hieronder te zien is, dan komt dit qua ontwerp het mooiste uit als de drie stukjes tekst allemaal even lang zijn. Een ander voorbeeld: verwerk je bijvoorbeeld lijstjes in de tekst, dan leest dit direct een stuk lekkerder weg voor je bezoekers. Opsommingen breken namelijk de pagina en zorgen voor dynamiek.

Dynamische pagina lay-out

Wanneer is een webtekst nou écht krachtig?

We hebben dus al een paar eigenschappen van krachtige webteksten ontdekt:

  • Ze bevatten doordachte en overtuigende woordkeuzes;
  • Ze sluiten aan bij het zoekgedrag van jouw ideale klant;
  • Ze houden rekening met de dynamiek van de website;
  • Ze zijn geschreven in de tone of voice van jouw bedrijf.

De tone of voice, daar had ik het al eerder over. En misschien vraag je je nu af wat dat precies is. Eigenlijk is het het antwoord op een hele simpele vraag: hoe communiceer jij vanuit je bedrijf met je klanten? Professioneel en formeel? Of juist op een informele toon, alsof hij/zij een bekende is? En spreek je je klant aan met ‘je’ of met ‘u’? Gebruik je hippe en snelle taal, of kies je voor een meer conservatief taalgebruik? Het is belangrijk dat alle communicatie vanuit het bedrijf in dezelfde tone of voice gaat. Of het nu de teksten zijn op je website of de gesprekken die je voert met klanten. Zorg dus, wanneer van toepassing, dat je collega’s of personeel hier ook van op de hoogte zijn.

Ook is het van belang om erover na te denken hoe je wilt dat je bedrijf gezien wordt door een klant. Wil je dat je bedrijf een toegankelijke en open uitstraling heeft? Of wil je vooral gezien worden als een professionele autoriteit in de markt? Het is belangrijk om goed na te denken over de manier van communiceren die jij kiest voor je bedrijf. Want heb je goed nagedacht over deze basiskeuzes, dan wordt het schrijven van sterke (web)teksten direct een stuk makkelijker.

Teksten aanleveren bij je webdesigner

Heb je nog geen teksten of wil je graag hulp bij het schrijven of finetunen van je webteksten? Ik breng je graag in contact met een goede tekstschrijver die mij en veel van mijn klanten goed heeft geholpen met pakkende teksten.

Heb je de ijzersterke webteksten voor je nieuwe site wel al helemaal klaar? Dan ontvang ik deze graag in een Word-document. Het is voor mij als webdesigner het makkelijkst als je duidelijk aangeeft op welke pagina je welke tekst wilt hebben. Dan kan het ontwerpproces namelijk een stuk sneller en efficiënter verlopen. Heb je specifieke ideeën t.a.v. de lay-out van jouw teksten, dan kun je dit natuurlijk ook in dit document zetten. (Maak bijvoorbeeld visueel wat je voor ogen hebt, of geef het in een andere kleur aan bij de teksten wat de bedoeling ervan is).

Heb je al wel teksten maar weet je nog niet wat je op welke pagina van je website wilt hebben dan is dat ook geen enkel probleem: ik help je hier graag mee. Ik kan tijdens het ontwerpen kijken wat waar het mooiste aansluit en de tekst alvast plaatsen. Tijdens het eerste feedbackgesprek kunnen we vervolgens overleggen of dit je aanspreekt.

Ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan met jouw webteksten? Succes!

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
× Hi! Waar kan ik je mee helpen?