De basis voor een succesvol project 1: een goede project kick-off

Het besluit is genomen, je gaat een website laten ontwerpen! Of je nou helemaal vanaf het begin begint of dat je een al bestaande site wilt verbeteren, om het proces soepel te laten verlopen is een goede voorbereiding key. Daarom neem ik je in een serie blogs mee in dit proces. Een goed begin is namelijk het halve werk, en dat gaat zeker op voor webdesign! Hoe beter ik weet wat jouw wensen zijn, hoe soepeler onze samenwerking zal verlopen. Maar vooral: hoe groter de kans is dat het eindresultaat ook écht precies wordt zoals jij voor ogen had. En dat is natuurlijk het allerbelangrijkste!

Het vragenformulier

Elk project van YAVARE begint met een vragenformulier. Ik heb het vragenformulier in het leven geroepen zodat ik al meteen bij de start van een nieuw project een goed overzicht krijg van jouw wensen en ideeën. Bijvoorbeeld wat je voor je ziet qua ontwerp, wie je doelgroep is en wat je precies wil bereiken met de website. (Is het vooral een digitaal visitekaartje, of wordt het je belangrijkste sales tool? Wil je mensen met jouw website informeren, entertainen, overtuigen, etc.) 

Het vragenformulier duurt in principe niet lang om in te vullen, als je tenminste al een idee hebt wat jouw wensen zijn ten aanzien van je website. Weet je het nog niet zo goed? Laat dan gerust bepaalde vragen open zodat we samen kunnen brainstormen en overleggen. Ik help je graag om je wensen te onderzoeken en in kaart te brengen. Op deze manier is het intakeformulier vaak een handig steuntje in de rug om eens goed na te denken over bepaalde belangrijke aspecten van je bedrijf en website, wat jouw doelen zijn en wie je precies wilt bereiken met welke boodschap. 

De laatste vraag op het formulier geeft ruimte om andere websites te linken. Dit kunnen sites zijn die je gewoon algemeen mooi, passend en inspirerend vindt. Dan kijk ik naar de algehele vibe van die website, en kan ik dat meenemen in het ontwerp. Of het kan zijn dat je een bepaalde tool van een website heel gaaf vindt en ook graag terugziet op jouw nieuwe site. Ook dan kun je de site linken met een uitleg over welk element je precies bedoelt. Dit onderdeel is natuurlijk niet verplicht, maar het helpt mij vaak wel goed om gelijk in de goede richting te kunnen denken. Bovendien is het soms makkelijker om laten zien wat je precies bedoelt dan om het te (proberen te) omschrijven!

Vragenlijst van YAVARE

Alle input verzamelen

Nadat we het ingevulde intakeformulier samen hebben doorgenomen is de volgende stap het verzamelen van alle benodigde input. Er komt een hoop kijken bij het (ver)bouwen van een website, en het bouwt toch een stuk makkelijker als je al je materialen klaar hebt liggen!

De meest voor de hand liggende ‘bouwstenen’ voor een nieuwe website kent iedereen wel: teksten en foto’s. Maar wat dacht je van een duidelijke huisstijl, met een sterk logo en krachtige, perfect bij jouw bedrijf passende, huisstijlkleuren? En vergeet ook andere grafische elementen niet, zoals icoontjes, visualisaties, illustraties en infographics. Tot slot heb je nog de bewegende en interactieve elementen zoals bijvoorbeeld video’s of een live chat functie. 

In een ideale wereld ontvang ik al deze bouwsteentjes in één keer. Dan heb ik namelijk alles tot mijn beschikking wat ik nodig ga hebben voor jouw nieuwe site en kan ik dus direct het beste passende ontwerp maken. Je kunt dus beter iets meer tijd nemen om alle input goed te verzamelen, dan dat je in je haast een deel aanlevert om vervolgens te ontdekken dat er nog van alles ontbreekt. Onder de streep ben je dan namelijk meestal een stuk later klaar, omdat we dan gewoonweg minder efficiënt samen kunnen werken aan de bouw van jouw nieuwe website. 

Eerste hulp bij input aanleveren

Misschien duizelt het je nu al wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een nieuwe website. Teksten, afbeeldingen, foto’s, filmpjes, illustraties: waar moet je beginnen?! No worries: ik loods je hier helemaal doorheen. In de rest van deze serie blogs vind je nog veel meer informatie over het aanleveren van de juiste input voor jouw site, plus veel tips en adviezen om daar zonder hoofdpijn mee aan de slag te gaan.

Door deze fase goed aan te pakken maken we het onszelf een heel stuk makkelijker in de rest van het traject. Zo zorgen we samen voor een vlekkeloze samenwerking, die gaat resulteren in een geweldige nieuwe website voor jouw bedrijf!

Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
× Hi! Waar kan ik je mee helpen?